O Projektu

Investitor je kompanija Almy d.o.o. Zenica dok je izvođač radova Almy gradnja d.o.o. Zenica. Projektant je "Almy gradnja" Zenica (arhitektura: Emir Baručija dipl.ing.arhitekt).

LOKACIJA

Nalazi se u stambenom naselju Crkvice u Zenici. Lociran je uz Babinu rijeku duž koje se proteže šetnica sa jedne strane i miran dio stambenih zgrada i prostora za rekreaciju sa druge strane. U neposrednoj blizini se nalaze svi potrebni sadržaju za vođenje ugodnog i mirnog života u što spada prostor za rekreaciju, sport, dječija igrališta, škola, šetnica, bazeni, dnevno snabdijevanje i sl.

KONCEPT I DISPOZICIJA

Objekat je projektovan prema potrebama tržišta, tako da se stambeni prostor sastoji od stanova različitih kvadratura, sa dobrim odnosom kvadrature i iskorištenosti prostora. Svaki stan ima lođu, dok je tu i dio stanova koji imaju terase. U suterenu se nalaze prostori namijenjeni za parkiranje osobnih vozila i stanarske ostave.

Stanovi su fleksibilne dispozicije sa fiksnim instalacionim čvorovima. Otvoreni tlocrti za različite dobi korisnika i to od samaca, mlađih bračnih parova do porodica sa više članova porodice. Svi stanovi imaju terase ili lođe, velike staklene otvore i adekvatno iskorištenu orjentaciju te se mogu svrstati pod energetski efikasne.

Koncept je osmišljen tako da se cijela zgrada opslužuje sa jednim centralno postavljenim stepeništem i liftom. Stepenište je dobro dimenzionirano, ugodno za korištenje, a lift je njemački renomirani proizvođač “Schindler”.

U suterenu se nalazi 36 parking mjesta koji su dostupni korisnicima. Parking mjesto se može kupiti posebno. Ulaz u garažu je obezbijeđen preko ulazne rampe i sigurnosnih vrata. Iz garaže se može pristupiti glavnom stepeništu I liftu iz kojeg se ide na određeni sprat i stan. Tu se nalazi i poseban ulaz sa partera.

Na međuetaži se nalaze dva stana sa posebnim hodnikom.

Na prvom, drugom, trećem i četvrtom spratu se nalazi dvanaest stanova koji su podijeljeni u dva hodnika po šest stanova. Time se obezbjeđuje i privatnost i sigurnost korisnika. Ukupno 48 stanova.

Određeni stanovi na prvom spratu umjesto lođe imaju terase, oni su posebno definisani.

Stanovi na posljednjoj etaži. Na mansardi su smješteni stanovi koji imaju terase različitih kvadratura sa kojih se pruža prelijep pogled na okruženje i panoramu ovog dijela naselja. Ograde terasa su izvedene sa staklenim panelima. Tako se kroz dnevni boravak može posmatrati panorama. Ovdje se nalaze tri tipa stanova, odnosno ukupno šest stanova.

ENERGETSKA EFIKASNOST

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti objekta pored orjentacije i ostalih elemenata koji su od velikog značaja za jedan objekat bitno je napomenuti da će svi stanovi imati termičku izolaciju od 15 cm, kvalitetnu PVC stolariju sa višekomornim sistemom profila, sa izolacionim staklima punjenih argonom, što objekat svrstava u visoki energetski razred.

MATERIJALI I KONSTRUKCIJA

Posebna pažnja posvećena je budućim korisnicima tako da svaki stan ima kalorimetar, vodomjer, protuprovalna vrata, pod od lameliranog parketa tipa “Tarket” te najkvalitetnije sanitarne uređaje i instalacije uz garanciju proizvođača.

KONSTRUKTIVNI SISTEM

Konstrukcija objekta je armiranobetonska, skeletna, temeljna na ab temeljnoj ploči debljine 55 centimetara.

MEĐUSPRATNA KONSTRUKCIJA

Međuspratna konstrukcija je betonska ploča debljine 18 cm i blok opeka debljine 20 centimetara. 

ZIDOVI

Fasadni zidovi su blok opeka debljine 20 centimetara, oblažu se termo fasadom debljine 15 centimetara. Pregradni zidovi između stanova su armiranobetonska platna (kod stepeništa) debljine 20 centimetara i blok opeka također debljine 20 centimetara između stanova. Pregradni zidovi koji formijaju prostorije u stanovima su zidani šupljom blok opekom i Ytong blokom. 

PREGRADE I OBLOGE

Sve pregrade i obloge sanitarija i instalacionih vodova u stambenim i poslovnim prostorima izvode se Ytong blokovimam te u suhomontažnom sistemu Knauf-a. Posebna pažnja je posvećena završnim detaljima, obrada uglova, termozvučna izolacija i sl. Svaka kuhinja i kupatilo su posebno ventilisani.

KROVIŠTE

Krovovi iznad stanova su ravni krovovi sa najsavremenijim materijalima. Korišteni su moderni i savremeni sistemi za odvodnju tipa Pluvije renomiranog švicarskog proizvođača „Geberit“ sa grijanim slivnicima. Termoizolacija je izvedena od XPS termoizolacionih ploča „Fibran“. Ukupna debljina iznosi 20 cm. Hidroizolacija je izvedena sa „Sika“ folijom. „Sika“ spada u vodeće kompanije za hidroizolacione sisteme. Završna obrada balkona i terasa je od „Sika“ poliuretana (lijevani podovi bez fuga, protuklizni), što ih svrstava u sami vrh po kvalitetu i izdržljivosti.

VERTIKALNA KOMUNIKACIJA

Stepeništa i lift okna su monolitna. Stepenište i hodnici su popločani kamenim pločama. Lift je hidraulični Schindler i povezuje sve etaže od suterena do mansarde. Korištenje lifta je prilagođeno osobama sa poteškoćama u kretanju. To znači da će osobe koje imaju određena ograničenja u kretanju moći ući u svoj stan bez ijedne stepenice. 

PODNE KONSTRUKCIJE

Podovi stambenih jedinica rade se kao plivajući, sa slojem etafona, EPS pločama i cementnim estrihom. Završna obloga je lamelirani parket tipa „Tarket“ i prvoklasna keramika, ovisno o poziciji. U sanitarnim prostorijama i na balkonima izvode se i hidroizolacije (od polimercementih maltera Sika Elastik) u slojevima plivajućih podova.

FASADA

Fasadni zidovi se oblaže EPS fasadnim pločama, debljine 15 cm, sa fasadnim šarafima i završnom obradom silikonskom žbukom.